Autismevriendelijke! Coach

Vanaf november 2014 is Yvonne Huijting gecertificeerd als Autismevriendelijke! Coach. Ze heeft de opleiding hiervoor gevolgd bij Auticomm.

Tijdens de opleiding is er veel aandacht besteed aan logische communicatie, overprikkeling en wordt alles ondersteund met voorbeelden uit de dagelijkse praktijk.

Wat maakt dat paarden en mensen met autisme elkaar goed begrijpen?Auticomm profiel
Voor mensen is de natuurlijke beoordeling door een paard, een ingang naar contact. Een paard heeft geen waarde oordeel. Iemand wordt geaccepteerd zoals hij is.

Een paard is niet bedreigend. Direct oogcontact kan zeer bedreigend overkomen voor paarden. Dit geldt ook vaak voor iemand met autisme. Zowel paarden als mensen met autisme zijn zeer gevoelig voor lichaamstaal. Paarden zijn  zeer gevoelig voor alle vormen van communicatie. Zelfs de kleinste verandering in gemoedstoestand of lichaamshouding wordt waargenomen.  Daarom kunnen geluiden, vooral lawaai en ongebruikelijke geluiden, als angstaanjagend worden ervaren. Beiden houden van routine. Beiden benaderen je niet graag rechtstreeks.

Aanrakingen zijn tot op een bepaalde hoogte aanvaardbaar, maar nooit afgedwongen, overdreven of niet oprecht. Paarden zijn begrijpend, tonen liefde en bescherming. Daarnaast heeft een paard een spiegelend vermogen. Hij toont aan de deelnemer wat zijn houding is en wat hij uitstraalt.

Voor mensen met autisme zijn paarden waardevol om te leren ontspannen, te ervaren, contact te maken en voor bewustwording. Maar bovenal mag je bij een paard zijn wie je bent!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *