Coaching met honden

Nieuwe ontwikkelingen bij Farasi-Rafiki coaching. 

Naast de paarden kunnen we sinds kort ook een coachhond inzetten: Lara CroIMG_0101ft (Lara) is een Noorse Elandhond en wij hebben haar februari 2016 geadopteerd uit Rusland (via de stichting MyMartin). Liefde op het eerste gezicht!

Hoe is het zo gekomen?
Na een heftige sessie met de paarden, zaten we binnen na te praten met de coachee. De coachee gaf aan graag de honden erbij te willen. De honden (Lara en Mickey) begroetten de coachee enthousiast waarbij Lara direct aanvoelde dat de coachee iets nodig had. Vanuit zichzelf ging ze naar hem toe en troostte hem. Ze voelde haarfijn aan wat hij op dat moment nodig had.

Kort daarna zag ik op Facebook een bericht voorbij komen over het coachen met honden. En, omdat toeval niet bestaat, heb ik me ingeschreven voor een workshop: Spiegelen met honden. Tijdens de workshop bleek dat Lara uitermate geschikt is als coachhond. Ze vangt de signalen haarscherp op en probeert iedere keer weer de balans te herstellen.

Een hond reageert net als een paard op veranderingen in de gemoedstoestand van mensen. Honden reageren vanuit hun instinct en nemen de binnen- en buitenkant waar van iemand. Ook voor honden is het van belang dat de partner waar ze mee samenzijn heel is. Daarom IMG_4421interveniëren de honden bij spanning of emotie. In sommige gevallen gaan ze tussen mensen in staan, hierbij zorgen ze letterlijk en figuurlijk voor een blokkade die dient als bescherming voor de persoon, tot hier en niet verder.

Wederom net als bij het coachen met de paarden, gaat het om de interactie tussen de persoon en de hond. Tijdens het werken met de hond krijg je bepaalde inzichten, je ontdekt wat er tussen jullie gebeurt en welke parallellen dit heeft met het thema. Je krijgt feedback over de bewuste en onbewuste keuzes die je maakt, je relatie, je communicatie en leiderschap en kunt meteen oefenen met een andere aanpak.

De hond spiegelt innerlijke veranderingen. Als jij in verbinding bent met jezelf kan de hond zich met jou verbinden. Dit contact is zichtbaar en voelbaar.

IMG_0083 (1)We zetten Lara in als aanvulling op het coachen met de paarden en dan in het bijzonder voor mensen die te maken hebben met rouw- en verliesverwerking, trauma’s, omgaan met stress en PTSS.

Bekijk hier het filmpje van Lara@work om een indruk te krijgen .
Dit is bij een oud militair met PTSS die we begeleiden met de paarden en waarbij Lara een waardevolle aanvulling is. In dit geval hebben we haar meegenomen op locatie. Meestal komen de mensen bij ons omdat het combinatie is van paard en hond.

Een gedachte over “Coaching met honden

 1. Marloes

  Goedenavond,

  Wat een toeval dat ik u tegen kom, precies wat ik zoek!
  Het coachen van mensen met autisme in combi met paarden en hond. Momenteel ben ik ambulant begeleider met mensen met autisme(scauting hoogeveen). Het communiceren is iets wat vaak vast loopt, hoe mooi is het dan om dat te spiegelen met de dieren. Zelf heb ik al heel wat jaartjes mn haflinger en sinds 2 jaar mn labrador. Dus qua dieren ben ik voorzien 🙂

  Nu ben ik nog opzoek naar een opleiding, kunt u mij tips geven waar ik zoeken moet, ik zie door de bomen het bos niet meer. Teveel keuze.
  Eventuele samenwerking sta ik ook zeker voor open.
  Wie weet wat eruit komt.

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *