PTSS

Farasi Rafiki Paardencoaching geeft via coaching met een paard in korte tijd een boost aan je persoonlijke ontwikkeling en stimuleert de samenwerking binnen teams. De belevenis is uniek qua plek en sfeer. In een veilige setting komen we samen tot groei doordat het paard inzicht geeft in jouw gedrag en zijn.

Inhoud
Farasi Rafiki faciliteert coaching met een paard om specifieke thema’s zoals omgaan met PTSS IMG_4532ruimte te geven. PTSS, en ook omgaan met stress, is dan het thema waarmee de oefeningen met het paard ingezet kunnen worden.

Werkwijze
De eerste sessie vindt plaats op de thuislocatie van Farasi-Rafiki te Wateren. Daar kan de coachee wennen aan de intensiteit van het werken met het paard.
Tijdens de 2e en volgende sessies gaan we naar ons weiland, eveneens in Wateren. We hebben de beschikking over 2 ha. De ruimte maakt dat men zich niet opgesloten voelt.
Een sessie begint altijd met een uitgebreide kennismaking met het paard / de paarden waardoor de interactie al op gang komt. We laten het verdere verloop van de sessie vooral afhangen van de behoefte van de coachee op dat moment en de reacties van het paard. Wat zien we bij het paard en wat gebeurt er bij de coachee.
Daarnaast werken we heel intuïtief en nemen we alle indrukken (weer, verkeer, gedrag andere paarden) die we binnen krijgen mee in onze sessie.
In bepaalde gevallen kan het een systemische sessie worden. Het Verbondenheidpaard vangt dan een bepaalde energie op bij de coachee die te maken heeft met zijn of haar ‘systeem’. Bij een systemische sessie staat het paard voor iets of iemand uit de omgeving van de coachee.
Bijzonder is dat als het paard systemisch “gaat staan”, er altijd een (h)erkenning van de coachee volgt. Vaak is het dat de persoon of situatie waar het paard voor staat niet bewust op dat moment in gedachte was bij de coachee. Pas na de vraag van de coach, voor wie of wat kan het paard nu staan, komt de herkenning.
Het is niet altijd nodig zaken hardop uit te spreken, wel is het belangrijk zaken die spelen te erkennen. Voor het paard ben je dan congruent in gedrag en uiting.

Na de 1e sessie verandert er al veel. Er wordt meer rust en structuur ervaren en men is positiever ingesteld. Het voelt als een opluchting, er is een last van hun schouders gevallen.
Ze weten welke bagage ze hebben maar kunnen er beter mee omgaan.
Na de 2e sessie wordt de verandering al meer bevestigd.

RolmodelDe paarden laten zien dat je, ondanks wat je hebt meegemaakt, je weer trots en vol zelfvertrouwen in het leven kan staan. Dat wordt ook regelmatig ervaren door de coachee, en door hen zelf uitgesproken: “Zo wil ik weer zijn, trots en zelfverzekerd zoals bijvoorbeeld Willem, een paard met ook een verleden, en hier heb ik de eerste stappen daartoe genomen”. En er ontstaat bewustwording dat ze zelf de regie moeten nemen!

De belangrijkste voordelen van coaching met paarden die worden genoemd:

  • Je bent buiten bezig, niet opgesloten in een kamertje
  • Je wordt niet gedwongen je verhaal te vertellen, geen gewroet in het verleden. Het is aan jezelf of je iets wel of niet wil vertellen
  • Je wordt geaccepteerd zoals je bent
  • Je kan je ontwikkeling toetsen
  • Er wordt de tijd voor je genomen, men krijgt niet van te voren te horen dat binnen een uur iets moet zijn benoemd of afgerond.
  • Wij laten de coachee praten, en met behulp van open vragen komt men zelf tot aanknopingspunten en behoeften. Er worden geen aannames gedaan en geen interpretaties.

Bij mensen met PTSS gaan we niet alleen met de persoon zelf aan de slag. We betrekken hierbij ook zijn directie omgeving. Dit is belangrijk voor de verdere stappen die gezet gaan worden.

Wil je meer weten over wat het coachen met paarden voor je kan doen?
Klik hier voor meer informatie en kosten.

Reserveren
Een paardencoach sessie in Drenthe is te reserveren via het contactformulier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *