Coaching met paarden, voor iedereen?

DSC00462De meeste mensen denken bij het coachen met paarden aan het volgende plaatje:
een afgezet deel van een paardenbak of weiland waarin 1 of meerdere paarden rond lopen.

Dat is het beeld wat de meeste mensen hebben van het coachen met paarden. Vaak wordt ook nog gedacht dat het paard trucjes laat zien of een speciale opleiding voor het coachen heeft gehad. Niets is echter minder waar. Het paard reageert op bepaalde situaties vanuit zijn natuurlijke gedrag en heeft, in tegenstelling tot de menselijke coach, geen opleiding nodig.
Bij Farasi-Rafiki geeft het paard aan of hij wil coachen. Het paard heeft de keuze of hij wil mee werken of niet. We beschikken over verschillende paarden met ieder weer andere eigenschappen zodat we altijd wel voor iedereen een geschikt paard hebben om mee te werken.

En wat nu als je bang bent voor paarden?

Dat hoeft geen probleem te zijn. Ook mensen die bang zijn voor paarden kunnen gewoon een sessie volgen.DSC00418
Een paard kan zijn werk namelijk ook doen als de coachee net buiten de ring staat. Het paard zal dan toch reageren op de persoon. Vaak blijkt dat na enige tijd de meeste mensen hun aanvankelijke reserves laten varen en gewoon in de ring bij het paard stappen. Uiteraard staat de veiligheid van mens en paard altijd voorop. We zullen nooit iemand dwingen om bij een paard in de ring te gaan als hij / zij daar niet aan toe is.
Het is tijdens een sessie ook niet de bedoeling dat er op het paard gereden wordt of dat het paard aan de hand meegenomen wordt. Dat geeft vaak al veel rust bij de coachee. Het paard heeft de keuze om wel of niet een verbond aan te gaan met de coachee. En soms komt er uit, dat het paard niet gemotiveerd is om met die bepaalde persoon te werken. Bijvoorbeeld omdat er onbewust veel onverwerkte emoties aanwezig zijn waar het paard geen raad mee weet. Geen probleem, er is altijd wel een ander paard die het ‘werk’ kan en wil overnemen.

En als je gewoon niet zoveel hebt met paarden?

Dan maar geen coaching met paarden? Nee, dat hoeft niet. Ook dan, of misschien juist dan, is het heel goed mogelijk om een sessie te doen met de paarden. Zoals hierboven al beschreven, hoef je het paard niet te rijden of aan de hand mee te nemen. We vragen wel of je contact wilt maken met het paard maar dat kan ook door te praten of bewust in de buurt te zijn van het paard.
moon met fiets bosHet blijkt steeds weer dat mensen die van paarden houden en er veel mee omgaan, vaak veel meer moeite hebben om bepaalde oefeningen met het paard te doen. Zij leggen zich zelf onbewust veel druk op: dit moet MIJ lukken want ik heb zoveel ervaring met paarden.
Daardoor zijn ze zich zelf niet en maken ze niet echt contact met het paard.
Mensen die geen kennis en/of ervaring hebben met paarden staan er vaak veel relaxter in.
Je hoeft natuurlijk niet in een afgesloten ruimte te blijven: je kan ook heerlijk samen de natuur in. Aan de hand als je dat wilt of op de fiets en dan gaan wij als coach lekker te paard mee. Door deze andere setting kom je tot hele mooie resultaten.
Of we doen iets heel anders: de kudde observeren. Alleen maar kijken zonder oordeel of interpretatie van het gedrag van de paarden. Wat is de dynamiek in de kudde, wie is de leider, kuddewie is de beschermhengst en klopt het beeld wat je in hoofd hebt met hoe het in werkelijkheid is. Later wordt dan de link gelegd met de situatie van de coachee.
Ook als coach zijn we steeds weer op zoek naar nieuwe dingen. Wat kunnen we nog meer doen om het traject voor de coachee tot een succes te maken. En dat betekent dus ook voor ons dat we uit onze comfortzone moeten en willen stappen om zo tot iets moois te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *