Coaching met paarden en PTSS, een mini documentaire

Het is al weer even geleden dat we een verzoek kregen van Nika Hoogland of we mee wilden werken aan haar afstudeeropdracht: een mini documentaire over het coachen met paarden.
Daar wilden we graag aan meewerken. Wat we in beeld wilden laten brengen was voor ons al snel duidelijk: de positieve effecten van coaching met paarden bij mensen met trauma’s / PTSS.

Gelukkig was Richard bereid zijn indrukwekkende verhaal voor de camera te vertellen.
De weg die hij heeft afgelegd is heel mooi in beeld gebracht. Hij, en wij, hadden pakweg een jaar geleden niet kunnen bedenken dat hij zo zijn verhaal zou kunnen doen.
Hij vertelt heel eerlijk wat de coaching met paarden voor hem heeft betekend en nog steeds doet.
“Het haalt je trauma niet weg, je leert er beter mee omgaan. De dagelijkse praktijk wordt dragelijker”.
De thuissituatie verandert, het wordt allemaal wat makkelijker. 

Dat is ook precies wat wij willen bereiken: het leven wat veraangenamen, het wat lichter maken. Zodat het niet alleen meer in het teken staat van het trauma.
Overgaan zal het niet, je leert er mee om te gaan. Je krijgt de regie weer terug over je leven, je krijgt meer overzicht en ervaart meer rust.
De paarden laten je haarfijn inzien welke stappen je zelf nog te nemen hebt én welke je al hebt gezet.
Iedere keer weer wordt de vooruitgang getoetst. Waar stond je, waar sta je nu en waar wil je naar toe. Doelen benoemen, de weg ernaar toe uitzetten en onderweg genieten van het behaalde resultaat.

Het is zeker niet alleen knuffelen met de paarden, ze dwingen je ook over te gaan tot actie. Als jij geen stappen zet, doen zij het ook niet. Als je het nodig hebt, geven zij net dat (letterlijke) zetje in je rug. Het moet van twee kanten komen, dan pas maak je meters. De paarden helpen je daarbij, door je te laten zien wat je al bereikt hebt en wat je nog kan doen om nog verder te komen.

Bekijk het verhaal van Richard Mental Horse Power

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *