Een dag van presentaties

Een van de mensen die we begeleiden heeft PTSS. In dit blog een verhaal over wat PTSS in de praktijk IMG_5632betekent en wat het met iemand doet en hoe je daar op een positieve manier mee om kan gaan.

Na een eerdere presentatie over PTSS op een school, waren we opnieuw uitgenodigd om presentaties te geven op dezelfde school. Dit was in het
kader van sociaal maatschappelijke dimensie. En dan niet 1 presentatie maar gewoon 6 achter elkaar. 

Op een wat druilerige ochtend gingen we op weg. Lara (onze coachhond) achterin, zij was mee ter ondersteuning van B.
We hadden afgesproken dat ik B op zou halen bij de carpoolplaats en dan samen door naar Zwolle. Voor het bereiken van de carpoolplaats begon het al. Een ambulance met sirene en zwaailicht kwam mij tegemoet even later gevolgd door een politieauto, eveneens met sirene en zwaailicht. B woont in de buurt van de carpoolplaats en had dit uiteraard ook meegekregen. Sirenes en zwaailichten hebben een grote impact op B. Natuurlijk vroeg ik direct of het wel ging. In eerste instantie leek er niet zoveel aan de hand. Hij leek er goed mee om te kunnen gaan. Dat het toch wel wat impact had gehad, bleek toen we bijna bij Zwolle waren:
z’n laptop lag nog in zijn auto… We lachten er nog wat om en zeiden: gelukkig heb je het mij gemaild dus kan ik in ieder geval via mijn telefoon de presentatie openen.

We werden hartelijk ontvangen en naar ons lokaal voor deze dag begeleid. Onderweg zorgde Lara voor enig oponthoud. Zo’n beetje iedereen wil haar aaien en zij geniet van alle aandacht.

Gelukkig hadden ze een echt smartboard met internet dus de presentatie gedownload en we konden van start gaan.
B begon aan zijn 1 presentatie van de dag en we hebben uitgelegd waarom Lara erbij was en hoe de dag was gestart.

De presentatie gaat over wat PTSS is, mogelijke oorzaken en uitingen en natuurlijk ook wat je er eventueel aan kan doen. Onder het motto: meer kennis geeft meer begrip.IMG_5623
Naast de reguliere therapieën kan je baat hebben bij coaching met paarden. Onze ervaringen daarmee zijn uitermate positief en dat is ook de reden dat wij samen met B de presentatie geven. Wij vertellen wat de paarden kunnen doen voor iemand. Niet ter vervanging van reguliere therapie maar als aanvulling op. Mensen krijgen meer rust, krijgen meer overzicht en daardoor uiteindelijk meer grip op hun eigen leven. Ze kunnen weer meer de regie pakken en uit de slachtofferrol komen.
Vol aandacht werd er geluisterd en natuurlijk was er op het eind de mogelijkheid om vragen te stellen.
Op de vraag hoe B PTSS had gekregen, ging het mis. Dit was net een trigger teveel op deze dag. B moest even het lokaal verlaten. Hier bleek maar weer dat het goed was dat Lara mee was. Op haar geheel eigen wijze kon ze B ondersteunen.

Aan de geschrokken klas uitgelegd wat er nu gebeurde. Door de gebeurtenissen van die ochtend, de spanning van een hele dag presentaties geven en de, voor dat moment, te directe vraag liep de emmer over.
Het was heftig voor zowel klas als B. Het was wel meteen duidelijk voor de studenten hoeveel impact PTSS heeft op je leven waar je zo niet bij stilstaat. 

Het mooie was dat B daarna gewoon is doorgegaan. Wel hebben we steeds vooraf uitgelegd wat zich er die ochtend afgespeeld heeft. Een goed leermoment ook voor B om tijdig zijn grenzen aan te geven. Je kan ook op een andere manier vertellen wat er gebeurd is, zonder meteen in details te vervallen.
B wil zoveel mogelijk mensen informeren over PTSS en wat het inhoudt voor de persoon zelf en zijn of haar omgeving en wat voor mogelijke behandelingen er zijn.

Met name de reacties van de studenten achteraf waren heel mooi. Ze gaven aan dat ze zeker in hun toekomstige baan beter de signalen kunnen oppikken en beter weten wat ze wel en niet kunnen doen bij iemand met PTSS.

IMG_0122 De innerlijke mens was ook goed geregeld. We werden veelvuldig voorzien van koffie en water, de lunch was prima. En er werd zeker ook aan Lara gedacht. Er waren zelfs mensen die een selfie met Lara moesten hebben. Ze heeft nog net geen sterallures maar het scheelt niet veel…
De missie van een van de leraren was dat de koekjes die we hadden meegenomen aan het eind van de dag op moesten zijn. Nou dat is gelukt.

Wij waren de school dankbaar dat we de gelegenheid hebben gekregen om de presentaties te geven.
Het was een indrukwekkende en intensieve dag die zeer de moeite waard was.

Voor meer informatie over PTSS en begrip: www.PTSSbegrip.wordpress.com
Wil je weten wat coaching met paarden voor jou kan doen, neem dan contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *