Nieuw begin

Een nieuw jaar, een nieuw begin. Misschien wel in een nieuwe functie als leidinggevende.

Je bent zo blij met je benoeming als teamleider van een nieuw team binnen de organisatie. Je eerste dag als teamleider komt steeds dichterbij. Hier en daar begin je wat kriebels te voelen: hoe zou het zijn? Zouden ze je wel accepteren als teamleider? Wanneer val ik door de mand en zien ze dat ik het helemaal niet kan?

En hoe hard je ook probeert te denken dat ze jou toch niet voor niets hebben gekozen uit al die sollicitanten, blijft het soms aan je knagen, die onzekerheid.
Je wil het graag goed doen. Het is belangrijk dat je gelooft in je eigen kunnen. Dan straal je dat ook uit en durf je zelfs je onzekerheden te uiten. Als het je eerste baan is in een leidinggevende positie zal dat misschien ook bekend zijn bij de medewerkers. Dan mag je best aangeven dat je af en toe onzeker bent. Het maakt je menselijk en je medewerkers zijn eerder bereid je te helpen. Je hoeft je daarbij niet afhankelijk op te stellen. Juist vanuit je kracht kan je vragen hoe bepaalde dingen door je voorganger gedaan werden en of dat goed of juist niet goed werkte voor het team. Durf feedback te vragen.

Uit de praktijk.
Dit is heel herkenbaar. Wat mij erg geholpen heeft is de mogelijkheid om te kunnen sparren met iemand van buiten de organisatie. Iemand die met een frisse blik kijkt naar mijn eigen functioneren. En nee, dat was niet alleen een persoon, voor mij kwam daar ook een paard aan te pas.
Het paard (White Moon) spiegelde mij perfect. Hij liet mij m’n angsten en onzekerheden zien. En wat nog belangrijker was: ik kon ook oefenen met ander gedrag en dan ervaren hoe dat overkwam.
Het mooie was dat ik me helemaal niet anders hoefde voor te doen. Ik mocht gewoon zijn wie en hoe ik ben. Dat maakte me juist veel (daad) krachtiger.
Wat me ook erg heeft geholpen is de begeleiding van de sessie door de coaches van Farasi-Rafiki. Door op de juiste momenten vragen te stellen of juist niets te zeggen, kreeg ik meer inzicht in mijn eigen thema. Voor mij was mijn thema onzekerheid, ben ik wel goed genoeg. Het voert te ver om daar nu heel erg over uit te wijden. Duidelijk is wel dat het mij geholpen heeft en de beren die ik op mijn weg zag, te verjagen. Ik weet nu nog beter wat ik kan en vooral wat ik niet kan. Dit houdt voor mij in dat ik weet wanneer ik een ander moet inschakelen. Dat het geen zwakte is, dat het juist krachtig is. Dan kan ik me bezighouden met waar ik goed in ben: mensen motiveren!
Aldus een van de deelnemers aan de training Natuurlijk Leiderschap.

Wat mooi om dit terug te krijgen van een deelnemer. Vaak houden we contact met de mensen die onze trainingen hebben gevolgd. We vinden het leuk om mensen te volgen op hun pad. Dat houdt ook in dat we na verloop van tijd een opfrissessie inplannen: hoe gaat het en zijn er misschien nog punten waar de persoon aan wil werken. Dat hoeven geen grote issues te zijn, vaak juist niet. Gewoon weer even de puntjes op de ‘I’ zetten.

Binnen onze trainingen werken we op maat. We kunnen inzoomen op de specifieke thema’s die spelen bij de deelnemers. Dat kan voor iedereen weer anders zijn. Daar passen we ook het werk met de paarden (en hond) op aan.

Wil je weten wat de paarden voor jou kunnen doen? Neem dan contact met ons op via info@farasi-rafiki.nl of 06-51288053.

In mei vindt er weer een Trainingsweekend Natuurlijk Leiderschap plaats. Kijk voor meer informatie op: Trainingsweekend Natuurlijk Leiderschap
In dit weekend werk je met paarden, honden en ga je terreinrijden in een LandRover.

Een gedachte over “Nieuw begin

  1. Kobie

    Bovenstaande raakte me op de èèn of andere manier. Voel tranen opkomen maar heb niet helemaal duidelijk of dit verdriet (van mezelf) of blijdschap voor de ander.
    Tijd om te borrelen of laten bij “het is zoals het is” ?

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *