Loopbaan coaching met paarden

Het meest bekend van mensen coachen met paarden is de persoonlijke ontwikkeling van iemand begeleiden.
Naast deze persoonlijke ontwikkeling zijn er nog tal van andere mogelijkheden, bijvoorbeeld IMG_6188voor mensen met ASS, PTSS of andere trauma’s, rouw- en verliesverwerking en nog veel meer.

Loopbaan coaching is ook wel bekend bij veel mensen. Ook wij doen aan loopbaancoaching.  Toen we daarmee begonnen was het idee om dat los van de coaching met paarden te doen. Gaandeweg kwamen er achter dat mensen die zoekende zijn in hun werk in meer zaken tegen problemen opliepen.
De stap is dan natuurlijk snel gezet naar de paarden.

Hieronder een verhaal van hoe het kan lopen bij loopbaancoaching.

We kregen een berichtje van, laten we zeggen, Anja. Ze wilde graag eens komen praten want ze wist niet precies wat ze wilde in haar werk en ook niet wat voor werk ze nu eigenlijk leuk vond.

De eerste keer dat ze kwam, was al duidelijk dat het een ‘paardenmeisje’ was. Ze had al veel in de paardenwereld gedaan maar daar wilde ze nu eigenlijk wel uit. Te veel gedoe met de eigenaren, de paarden zijn wel te trainen maar de eigenaren/ruiters een stuk minder makkelijk.

Ze kon daar niet meer zo goed tegen en wilde dus iets totaal anders. Maar wat dan? Geen idee. We hebben uitgebreid over haar interesses en mogelijke opleidingen gesproken.

We hebben Anja uiteraard testen laten maken:IMG_0035 (1)

  • waar liggen je sterke en minder sterke punten
  • waar zou je het beste functioneren: op kantoor of meer buiten of een combinatie
  • Hoe zou je het beste functioneren: alleen of in een team

Gezamenlijk hebben we de resultaten bekeken en besproken. Er sprong niet echt iets uit en wij hadden het gevoel dat er meer was. Dat het niet om het werk ging maar om veel meer.
We hebben dat met Anja besproken en besloten om de paarden in te zetten. Het paardengedrag was niet nieuw voor haar, wel wat ze haar hebben laten ervaren.

Met Anja besloten we in een afgezette ruimte te werken met het paard dat het eerste contact maakte: Moon.
Waar we niet op hadden gerekend waren de emoties die Moon bij haar losmaakte. Al bij de eerste blik was het raak. Pas toen durfde ze echt te laten zien wie ze was. Niet de altijd sterke persoon maar iemand die ook troost en begrip nodig heeft.
Anja en Moon hebben geruime tijd gestaan, zij met haar verdriet, hij als een rots in de branding. Hij was er voor haar. Hij gaf haar alle tijd die ze nodig had om bij haar verdriet te komen en te beleven en om het uiteindelijk te kunnen loslaten.

Zo mooi en tegelijkertijd zo heftig. Wat Anja vertelde hakte er nogal in bij ons. Dus ja, het was niet zo vreemd dat ze op dit moment vastliep in haar leven. Ondanks dat het voor de buitenwereld misschien wel leek dat ze het geweldig voor elkaar had.

IMG_0034We zijn met Anja eerst gaan werken aan de trauma’s die ze had meegemaakt. Door hier beter mee om te kunnen gaan, kwam er voor haar meer rust. Langzaam aan begon er zich een beeld voor de toekomst af te tekenen. Het werd haar duidelijk hoe ze 2 dingen die ze geweldig vond, kon gaan combineren.

Na de eerste sessie met Moon zijn we eerst met de paarden aan de slag gegaan en daarna binnen verder praten.

Anja is natuurlijk niet de enige waarbij het zo is gelopen. Er komen regelmatig mensen die eigenlijk voor loopbaan coaching komen maar eerst andere zaken moeten afhandelen.
Nu kunnen we het ons bijna niet meer voorstellen om te coachen zonder de paarden. Ook, of misschien wel juist, bij loopbaan coaching zijn paarden geweldig inzetbaar. Vaak is het niet alleen het werk waar het niet lekker loopt. Er zit meer achter en door het gebruik van de paarden komen we hier niet alleen sneller achter maar de veranderingen en beslissingen zijn meer verankerd en de kans op terugval kleiner.

Door de innerlijke veranderingen kan het voorkomen dat men zich anders wil presenteren aan de buitenwereld. Bijvoorbeeld van alleen altijd maar zwarte kleding dragen naar meer kleur. En ook dat is best lastig. Je weet niet meer zo goed wat bij je past wat betreft kleur of wat je precies IMG_4989wil uitstralen. Desgewenst kunnen we daar ook ons steentje aan bijdragen. We zijn geen stylisten of zo maar door onze contacten met verschillende kledingzaken en onze eigen interesse kunnen we je op dat gebied goed advies  geven. In het vinden van je eigen stijl.
Als je je goed voelt in je kleding geeft je dat meer zelfvertrouwen en straal je dat ook uit.

Deze koppeling is misschien niet zo voor de hand liggend, het maakt het plaatje wel compleet. Je kan dan vol zelfvertrouwen (in je nieuwe outfit) op banenjacht gaan.

PS: de persoon op de foto’s is niet de persoon van het verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *