Soorten leiderschap

Wat is leiderschap?

 

Een van de definities is:IMG_5844
Leiderschap is een proces waarbij een individu een groep van individuen beïnvloedt om een bepaald doel te bereiken. Vaak is dit iemand die een leidinggevende positie heeft binnen de desbetreffende groep, maar dit is geen vereiste.

 

Er zijn diverse soorten leiderschap. Om er een paar te noemen: persoonlijk leiderschap, dienend leiderschap, inspirerend leiderschap, participerend leiderschap, natuurlijk leiderschap en zo zijn er nog wel een paar.

 

Iedere stijl of soort heeft z’n eigen kenmerken. Als leidinggevende is het wel zo prettig om te weten welke stijl nu het beste bij je past. Of misschien welke stijl het meest effectief is.
En als dat nu niet de stijl is die je van nature hebt, kan je dat dan aanleren? Zonder dat je jezelf verliest of anders moet voordoen. Zodat je wel authentiek blijft.

Je hebt uiteraard altijd een voorkeur voor een bepaalde stijl van leidinggeven. Dat wil niet zeggen dat je geen andere stijl kunt leren of gebruiken.
Het is belangrijk om je te realiseren welk type leider je bent. Op internet zijn verschillende testen te vinden hierover. Als je weet wat voor soort leider je bent, weet je ook wat de kenmerken zijn die daar bij horen.IMG_0750
Wat levert het je op om zo te zijn en ook, wat zijn je belemmeringen daardoor.
Denk bijvoorbeeld eens aan het benoemen van je kernkwaliteiten en de daarbij behorende valkuilen, allergieën en uitdagingen.

Wat levert het je op om sommige dingen anders te doen? Ben je bereid te leren dat leidinggeven ook anders kan?
Als je bereid bent om dingen anders te gaan doen, hoe wil je dat dan doen?

Allereerst bewustwording. Door het werken met de paarden wordt je bewust gemaakt van hoe je over komt bij anderen en wat de effecten daarvan zijn. Wat zijn je intenties en komen die ook zo over op anderen?

Paarden reageren puur op het gedrag dat ze waarnemen: ben jij wel degene die je zegt dat je bent?
Daarna komt het werken aan verandering. Paarden kunnen ons gedrag spiegelen maar ze kunnen je ook helpen om gedrag te veranderen.

Hoe? Ze reageren alleen op het hier en nu. Daardoor kan je ander gedrag trainen en ervaren hoe de paarden daar op reageren.

 

Een kudde paarden werkt eigenlijk net zo als een team. Er moet worden samengewerkt om het doel te behalen. Bij de paarden is dat doel overleven en daarvoor is eten en drinken noodzakelijk. Het paard met de meeste kennis daarvan en die het meeste vertrouwen geniet, is degene die de kudde daarbij leidt naar de belangrijke foerage plaatsen. Het is een natuurlijk leider. Vaak is dit een oudere merrie die door de andere paarden aanzien geniet.
Bij teams is dat doel vaak door anderen (bijv. directie) gesteld. Kan het team (leidinggevende) daar dan wel achter staan en willen ze daar moeite voor doen? IMG_4618 (1)
Voor de leidinggevende is het fijn als hij of zij kan schakelen tussen de verschillende stijlen. Soms moet je wat directief zijn en soms dienend of inspirerend en op andere momenten misschien wel activistisch.
Een goede leidinggevende is authentiek in zijn of haar uitingen. Hij of zij straalt vertrouwen en veiligheid uit en daar kan het team in volgen.

 

Iedere stijl heeft zijn eigen kenmerken. Tijdens het werken met de paarden kan je specifieke zaken uitproberen. Tevens kan je ondervinden wat het beste bij je past en hoe je dat toepast bij je team.

De beste leider is uiteindelijk de leider die het dichtst bij zichzelf blijft en, indien nodig, andere stijlen erbij betrekt.
 

Het doel van het werken met de paarden is niet dat je je anders gaat voordoen dan je eigenlijk bent. Het doel is om je te laten ervaren hoe je verschillende stijlen het beste kan toepassen zonder jezelf te verliezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *